X

Stockholm Pride uppmärksammar 30 år med hiv kategori: Stockholm Pride

Läs gärna min intervju  >> Det finns inga fördelar med att vara HIV-positiv

Det är ungefär lika kort tid till Sockholm Pride startar och då jag avslutar mitt stöd till fitnessfajtaren som kämpar på som tusan i fitnessfighten. Gå gärna in och peppa henne för stöd kan man aldrig få för lite utav. Jag skrev för några veckor sen om när min syster teckentolkad Regnbågsblocket under ett par år då det var hemlig artist och hemlig talare som exempelvis Peter Jöback, Lise & Gertrud och Edith Backlund som framförde "Ovan Regnbågen" nu är det 30 år sedan det första hiv-fallet upptäcktes i Sverige.

Hiv är tyvärr en del av livet som HBT-person idag. De flesta känner någon som är hivpositiv och jag har själv flera bekanta som lever med hiv, säger Alf Kjeller, festivalchef för Stockholm Pride.

Fredagen den 3 augusti anordnas ett författarsamtal "Att skriva hiv" mellan Jonas Gardell, Rikard Wolff och Anna-Maria Sörberg där de samtalar om personliga erfarenheter och ger en tillbakablick på hivsituationen i Sverige på 80- och 90-talet. Jonas Gardell är aktuell med första boken i en triologi om hiv "Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken". Rikard Wolff är aktuell med sin självbiografi "Riktikitavi" där hiv har en central del och Anna Maria Sörberg har skrivit boken "Det sjuka" som berättar verkliga historier om människor som lever med hiv och vilka situationer som samhället har ställt dem inför. En av de aktivaste arrangörerna av seminarier på temat hiv är givetvis RFSL, som under Almdedalsveckan också lanserat kampanjen Från bögpest till tystnad - satsa rätt, stoppa hiv. Under Stockholm Pride kommer RFSL att anordna seminarier om smittskyddslagen, World Aids-konferensen och, i samarbete med RFSL Ungdom, om att vara hiv-positiv då och nu. RFSL Ungdom arrangerar också ett seminarium om att vara ung och hiv-positiv. RFSL frågar också ut Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm om bl.a. vården för hivpositiva.

– Det råder fortfarande stor okunskap om hiv i Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.  Många verkar också vara rädda för att ses som fördomsfulla och vågar därför inte prata om att gruppen män som har sex med män fortfarande är en av de mest utsatta.

Under veckan arrangerar RFHL ett samtal om hiv för att visa att allt inte måste vara negativt. Ordföranden Inger Forsgren har levt med hiv i 26 år och berättar om sitt liv som hiv-positiv och hur det lett till nya vänskaper, kärlek och gemenskap. Dessutom arrangerar Posithiva gruppen ett seminarium om de senaste 30 årens hiv-historia.

– Jag är glad över bredden på de arrangemang som RFSL och andra aktörer har valt att lägga under Pride-veckan. Jag hoppas att det kan leda till mer kunskap om hiv, men också minskad stigmatisering och ökad förståelse för alla de människor som lever med hiv, säger Alf Kjeller.

– För oss är det självklart att använda Stockholm Pride som en arena för viktiga frågor som detta och vi ser fram emot att tillsammans kämpa mot hiv, säger Ulrika Westerlund.

Efter Pride Parade den 4 augusti uppmärksammas hiv-positivas situation i Sverige och världen i Pride Park då det tradtionsenliga Regnbågsblocket presenteras tillsammans med Peter Englund, eldsjälen bakom WAD-Galan, som de senaste åren hållits på Kolingsborg i anslutning till första december och World Aids Day. Årets Regnbågsartist som kommer att framföra "Ovan Regnbågen" är Gabriel Forss tillsammans med sin kör Du kan sjunga gospel. Sången är unik och framförs endast en gång om året, på Stockholm Pride. Det är Calle Norlén som har gjort en svensk översättning på "Over The Rainbow", som han sedan skänkt till festivalen.

Skapad:
8 July 2012, 09:53
Läst:
1351 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Bästa veckan hittills

Det här har varit den bästa veckan på länge och det härliga är att det inte finns något egentligt skäl utan det har varit bra. Som en liten present på posten så börjar jag känna kraftig huvudvärk och att skriva det här inlägget känns jättejobbigt.

Kontraster!

Skapad:
29 August 2014, 21:05
Läst:
566 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Invigning på Centrat

Igår var det äntligen dags för Verksamhetschef och grundaren Anna Idell att öppna upp portarna för något unikt och stort för alla. Sveriges radio och Kuriren var på plats där medverkande fick berätta om Söderhamns Unga, Vita rummet (droger) funktionsnedsättning, Regnbågsrummet och utbildningsansvarige, Jonna Källström Böresson.

Hela lokalen har fått en presentation på vad som komma skall. Många har imponerats över mångfaldsgänget och bredden över människor som arbetar ihop. Tillsammans med 3 heltidsanställda så finns ett gediget team, ett svar på samarbete och tillhörighet. Det är många som ihärdigt jobbar i stort sätt dygnet runt och arbetet fortsätter så länge det kommer att finnas människor med olika behov.

Ett Centra som erbjuder så mångfacetterade kunskaper är unikt i sin helhet. Här uppmärksammas männsikor med utanförskap, dubbelt utanförskap och människor som helt enkelt bara vill ha en lugn plats för studen. En plats för ungdomar med visioner och drömmar. En plats där du kan få hjälp att nå ditt mål eller en ledande framtid. Vi gör inte jobbet men alla kunskaper som finns är ett hjälpmedel eller en hjälpande hand med att kunna bidra kunskap, idéer, tankar och vara ett lyssnande öra.

Alla vet att förändringar tillhör livet. Det är det enda vi faktiskt kan vara riktigt säkra på, att det sker förändring i oss själva och för omgivningen. Somliga förändringar kanske vi tror oss kunna förutse andra inte.

De stora förändringarna i livet händer ofta i samband med någon större livskris som vi ställs inför. Resultatet av en sådan förändring brukar utmynna i att vi långsamt tar oss igenom någonting som är känslomässigt tungt och svårt att bearbeta.

Här finner du allt som du önskar skapa själv. Bygg din egen dröm och vi är med dig. Nu kör vi hårt. Boka utbildningar och frukostseminarie.  Vi skräddarsyr ditt paket. Välkommen till Granvägen 1! 

Skapad:
29 August 2014, 11:14
Läst:
1195 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Söderhamn by natt

Igår var det riktigt skönt att promenera hem. Att ta vara på den sköna studen med väder och vind och känna godhet att jag är rätt bra. Hur ofta kan en skriva det? Jag är rätt bra.

När människor beter sig illa får mig att må bra. Det får mig att inse att jag sällan har behandlat någon annan så. Det trista är att jag nog är alldeles för snäll men jag tror på människan och vi gör olika val vi ställer oss frågande till men den som kastar stenen?

En fin promenad hem gjorde mig glad och bra!

Skapad:
29 August 2014, 11:13
Läst:
1151 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Tacobar i Söderhamn

Jag tycker nachostallrik är Supergott, hemma men ibland är det skönt att slippa hacka och fixa. Nu har Söderhamn fått en nyöppnad tacobar med biostolar som sittplats. Ganska coolt och annorlunda.

Trenden med vällagad snabbmat tar ny riktning med inspiration från Mexiko i Söderhamn. Det obligatoriska fredagsmyset med färdigmixade kryddpåsar kan undvikas med alltifrån stress och inhandling.

Tacomyset lämnar tv-soffan för en kväll även om det är väldigt trevligt att äta hemma. Att krögaren representerar den moderna Mexiko med riktiga smaker och ingredienser med betoning på färgglad är toppen.

Det behöver inte alltid vara lyx och fläder utan ibland räcker med enkelheten. Det enda jag saknade var laktosfri gräddfil men resten var som hemma fast i en biostol!

Skapad:
29 August 2014, 09:47
Läst:
1307 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Flaggan på topp

Har inte flaggning och Flaggdagar blivit ett utav våra viktigaste symbolhandlingar? Många av våra traditioner följer en mycket gammal sed. I ett allt mer integrerat Europa ökar hela tiden flaggan och flaggningens betydelse i folks medvetande.

Den 20 november kommer RFSL Hälsingland presentera Transgender day of Remembrance som uppmärksammar alla som längre inte finns bland oss men samtidigt finns det hjältar som gör allt i sin makt för att transpersoner ska ha samma möjlighet i samhället vilket låter befängt men i sanningens ögonblick står transpersoner längst ner på intresslistan.

I ett telefonsamtal idag med Sven Erik Lindestam (S) kommunstyrelsens ordförande så ställer han sig självklart positivt till att hissa transgenderflaggan utanför Rådhuset day 20 november. Det är både historiskt och fantastiskt. Söderhamn banar vägen inför så otroligt många ställningstagande. Att vi är den första kommun i Sverige som inte bara har två Pridefestivaler utan även hissar transgenderflaggan är fint i sitt slag.

Stolthet i den renaste formen över Hälsingland, Söderhamn. Att Söderhamn ännu en gång visar sin öppenhet för allas lika värde betyder.

Sen hade jag jobbat ihop ett gigantiskt namn som skulle passa perfekt i Hälsingland men hur det blir med det återstår att se. Schemat är inte fullspäckat men om ni frågar mig är det redan topnotch.

Vi välkomnar Nina Nino Ramsby, Aleksa Lundberg och Camilla Gisslow samt ett historiskt tillfälle, Fredrik Engdahl som kommer att berätta sin resa från flata till heterosexuell kille.

Skapad:
29 August 2014, 00:13
Läst:
2547 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Helsingborg rockar Pride

Helsingborg rockar på flera olika sätt om ni frågar mig. Se bara på detta. I love it.

- Inför fredagens Prideparad smyckar vi övergångsstället på Södergatan vid Bollbrogatan i regnbågens färger.

- Vi ser övergångsstället som en symbolhandling där vi accepterar att ett övergångsställe kan skilja sig från den gängse normen på samma sätt som vi människor skiljer oss åt, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Övergångsstället målas natten mot fredag 29 augusti.

Helsingborgs första Prideparad arrangeras fredag 29 augusti klockan 15:30. Den sker i samband med Hx och anordnas av RFSL Helsingborg. För Helsingborgs stad är detta en viktig symbolhandling i linje med Helsingborg 2035 och den gemensamma staden.

Smyckningen av övergångsstället och regnbågskuddarna är också en del i Helsingborgs stads satsning på att skapa en levande och mer pulserande stadskärna. Målet är att fler människor ska besöka stan oftare, stanna längre och uppleva något som är värt att berätta vidare.

Skapad:
28 August 2014, 16:00
Läst:
3685 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Gävleborg Pride 2015

Där presenterade Sergio Antonio Manzanares Gävleborg Pride 2015 under invigningen på Centrat för allas lika värde som hade en stor uppslutning med politiker. 

Idag vet vi att alla inte blir respekterade och sedda för dem de är eller vill vara. Nu är det dags för Gävleborg att öppna upp portarna efter att Söderhamn och Hudiksvall har banat vägen för historiska inslag. Det är väl på tiden att den större staden tar efter dom mindre. Gävleborg kommer att vända sig såväl till en hbtq-publik som en intresserad allmänhet, där homo-, bisexuellas, trans- och queerpersoner lyfts fram och lyfter tillsammans med  människor, företag, organisationer och samarbetspartners från hela Sverige för att aktivt göra Gävle med omnejd till en plats där alla människor har en självklar rätt att uttrycka sin individualitet och identitet.

Gävle kommer att förvandlas och vi med den. Det är bara att hålla ögon och öron öppna för kommande event och olika tillställningar inför och under Gävleborg Pride festivalen.

Skapad:
28 August 2014, 15:49
Läst:
3765 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Länge leve

Jag tycker att det är så fantastiskt briljant att drottning Silvia och prinsessan Madeleine väljer att bojkotta hyllningen av en person dömd för trafficking. Det handlar varken om monarki eller republikan och det handlar inte om politk utan det handlar om att vara mänsklig. Jag tycker att det här visar ett oerhört stort och fint ställningstagnade. Vår fina drottning visar ytterligare att hon kämpar för barns rättigheter och med kraft, bravur och stolthet. Jag finner ett ord med detta:

Respekt!

Skapad:
28 August 2014, 14:01
Läst:
3959 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.