Stockholm Pride uppmärksammar 30 år med hiv kategori: Stockholm Pride

Läs gärna min intervju  >> Det finns inga fördelar med att vara HIV-positiv

Det är ungefär lika kort tid till Sockholm Pride startar och då jag avslutar mitt stöd till fitnessfajtaren som kämpar på som tusan i fitnessfighten. Gå gärna in och peppa henne för stöd kan man aldrig få för lite utav. Jag skrev för några veckor sen om när min syster teckentolkad Regnbågsblocket under ett par år då det var hemlig artist och hemlig talare som exempelvis Peter Jöback, Lise & Gertrud och Edith Backlund som framförde "Ovan Regnbågen" nu är det 30 år sedan det första hiv-fallet upptäcktes i Sverige.

Hiv är tyvärr en del av livet som HBT-person idag. De flesta känner någon som är hivpositiv och jag har själv flera bekanta som lever med hiv, säger Alf Kjeller, festivalchef för Stockholm Pride.

Fredagen den 3 augusti anordnas ett författarsamtal "Att skriva hiv" mellan Jonas Gardell, Rikard Wolff och Anna-Maria Sörberg där de samtalar om personliga erfarenheter och ger en tillbakablick på hivsituationen i Sverige på 80- och 90-talet. Jonas Gardell är aktuell med första boken i en triologi om hiv "Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken". Rikard Wolff är aktuell med sin självbiografi "Riktikitavi" där hiv har en central del och Anna Maria Sörberg har skrivit boken "Det sjuka" som berättar verkliga historier om människor som lever med hiv och vilka situationer som samhället har ställt dem inför. En av de aktivaste arrangörerna av seminarier på temat hiv är givetvis RFSL, som under Almdedalsveckan också lanserat kampanjen Från bögpest till tystnad - satsa rätt, stoppa hiv. Under Stockholm Pride kommer RFSL att anordna seminarier om smittskyddslagen, World Aids-konferensen och, i samarbete med RFSL Ungdom, om att vara hiv-positiv då och nu. RFSL Ungdom arrangerar också ett seminarium om att vara ung och hiv-positiv. RFSL frågar också ut Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm om bl.a. vården för hivpositiva.

– Det råder fortfarande stor okunskap om hiv i Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.  Många verkar också vara rädda för att ses som fördomsfulla och vågar därför inte prata om att gruppen män som har sex med män fortfarande är en av de mest utsatta.

Under veckan arrangerar RFHL ett samtal om hiv för att visa att allt inte måste vara negativt. Ordföranden Inger Forsgren har levt med hiv i 26 år och berättar om sitt liv som hiv-positiv och hur det lett till nya vänskaper, kärlek och gemenskap. Dessutom arrangerar Posithiva gruppen ett seminarium om de senaste 30 årens hiv-historia.

– Jag är glad över bredden på de arrangemang som RFSL och andra aktörer har valt att lägga under Pride-veckan. Jag hoppas att det kan leda till mer kunskap om hiv, men också minskad stigmatisering och ökad förståelse för alla de människor som lever med hiv, säger Alf Kjeller.

– För oss är det självklart att använda Stockholm Pride som en arena för viktiga frågor som detta och vi ser fram emot att tillsammans kämpa mot hiv, säger Ulrika Westerlund.

Efter Pride Parade den 4 augusti uppmärksammas hiv-positivas situation i Sverige och världen i Pride Park då det tradtionsenliga Regnbågsblocket presenteras tillsammans med Peter Englund, eldsjälen bakom WAD-Galan, som de senaste åren hållits på Kolingsborg i anslutning till första december och World Aids Day. Årets Regnbågsartist som kommer att framföra "Ovan Regnbågen" är Gabriel Forss tillsammans med sin kör Du kan sjunga gospel. Sången är unik och framförs endast en gång om året, på Stockholm Pride. Det är Calle Norlén som har gjort en svensk översättning på "Over The Rainbow", som han sedan skänkt till festivalen.

Skapad:
8 July 2012, 09:53
Läst:
1294 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Att arbeta med äldreomsorg är att arbeta med hela livet

Jag som skriver väldigt ofta om äldreomsorgen lyfter oftast upp det goda. Jag tycker att den största delen av sociala medier endast skriver om tragedi och elände vilket i för sig kan vara bra men i det stora hela är det inte så som det ser ut att vara. Jag förskönar inte problematiken för det som ska upp på ytan, ska upp på ytan.

 

Men att arbeta med äldreomsorg är att arbeta med hela livet. Det finns ingen människa som inte vill kunna klara av att ta hand om sig själv. Det kan vara din mamma, pappa, syster, bror som sitter där. En mamma, pappa, syster, bror som en gång har tagit hand om dig när du sa dina första ord, när du kunde krypa och gå för första gången, cykla, eller kunde rabbla upp alfabetet och fick godkänt på ditt första skolprov. Nu är det vår tur att ta hand om er. För mig är det helt obegripligt hur en del struntar i att byta blöja på din mamma, mormor, pappa, bror eller syster samt din bästa väninna. Det är för mig obegripligt hur man låter en äldre person på ett äldreboende få vara utan mat, bete sig iskallt och förnedra. För mig är det ofullständigt obegripligt. Vi pratar om utbildning. 3 år. Vi behöver folk, bra folk inom äldreomsorgen. 3 år som har gått utbildning med hjärta på rätt plats. Hjärtat på rätt plats har man inte när man fysiskt och psykiskt misshandlar din mamma, mormor pappa, bror, syster eller din bästa väninna.


I det övervägande har vi våra vardagshjältar som gör det här lilla extra. Vardagshjältar som jobbar med äldreboenden, socialpsykiatri, daglig verksamhet, personlig assistans, ensamkommande flyktingbarn, hemtjänst, anhörigstöd, biståndshandläggning och mycket annat inom vården. Vården och omsorgen idag måste hantera multisjuka människor, som lever länge med sina sjukdomar. Det är en utmaning för samhället och för den som vårdar. Självklart krävs det mer resurser för att vi ska kunna orka, samt att våra vardagshjältar ska kunna få göra sitt fortsatta arbete i den mån av tid dom gör nu. Jag tror på något sätt att man blir med ödmjuk för mänskligheten och värdesätter livet på ett annat sätt än tidigare när man jobbar med äldre. 


Vad jag egentligen vill komma fram till är att jag idag ska göra en insats. Jag vill inte kalla det för vardagshjälte, jag vill inte kalla det för en god gärning. Jag vill kalla det för ett mänskligt släkte som jag hoppas flera andra tar till sig och gör. Just för att det kan vara för din mamma, mormor, pappa, syster, bror samt din bästa väninna. Nästa gång handlar det om dig!

Skapad:
idag 2014, 10:19
Läst:
469 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Bollnäs Grillnatta - RFSL Hälsingland närvarar 28/7

Vi gjorde stor succé på Pride Hudik genom att synas, delade ut Qx-tidningen, boken Udda med Sara Lövestam och skapade samtal i kombination med medlemsvärvning. Vår föreningen vill synas och höras samt marknadsföra oss på ett professionellt och tydligt sätt  som kommer att bli allt viktigare i framtiden för den som är i behov. Det är viktigt att bygga upp ett varumärke, en förening och vårda vårt arbete mot allas lika rätt i samhället. De sociala medierna som Facebook, Twitter, Instagram, Bloggar, Qruiser, Qx, Gaymap och YouTube är tydliga kanaler att synas i, framför allt för den nya generation man vill locka till sig ännu flera medlemmar än vad vi börjar få i dag. 

Så jag vill bara nämna att jag hade ett glädjande samtal då jag tidigare idag presenterade RFSL Hälsingland där jag talade om varför vi finns och varför vi behövs. Det var en självklarhet att vi skulle få delta på Grillnatta i Bollnäs.  

Skapad:
21 July 2014, 22:22
Läst:
947 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Det är svårare att komma ut än att kvala till OS kategori: Hälsingland

Som jag har skrivit tidigare så känns det riktigt stort att Söderhamn kommer att  arrangera USM Friidrott 2014 och Svenska mästerskapen i friidrott  år 2015. Friidrott är med stor sannolikhet en av de idrotter med längst historia med alltifrån löpgrenar (kort-, medel- och långdistans), hoppgrenar, kastgrenar, mångkamper och gång. När jag tänker på friidrottare så tänker jag direkt på Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson, Johan Wissman, Jimmy Nordin, systrarna Kallur, Kajsa Bergqvist, Patrik Sjöberg, Mattias Sunneborn, Peter Häggström, Jimisola Laursen och Patrik  Boden. Nu kommer nya och nygamla rutinerande namn att inta Söderhamn. 

Längdhopparen och SVT-profilen Peter Häggström har tidigare berättat om livet som homosexuell elitidrottsman. Att det är svårare att komma ut än att kvala till OS. 

Under Friidrotts VM fick friidrottsförbundet kritik för att inte ha ställt sig bakom två svenska friidrottsstjärnor som mitt under pågående VM i Ryssland tog ställning mot landets diskriminerande lagstiftning mot HBT-personer genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Det skapade uppståndelse och diskussioner högt och lågt. Det skapar naturligtvis tankar hos våra yngre idrottsstjärnor om ett förbund  inte har möjlighet att stå bakom allas lika rätt till att vara den man vill och idrotta med det man älskar. 

Nu tycker jag det är så stort eller rättare sagt bra att Niclas Brodin och Conny Eklund från Söderhamns Friidrottsklubb ser en självklarhet att RFSL Hälsingland är med och syns på USM Friidrott i Söderhamn. Även om vi inte aktivit kan medverka i OS och VM så kan vi alltid börja på hemmaplan och hos våra egna. Jag hoppas att de lokala föreningarna låter hbtq-frågor komma upp tydlgare på dagordningen och att idrottsförbunden tar tydlig ställning mot homofobi och transfobi. Här har RFSL Hälsingland ett ypperligt tillfälle att erbjuda föreläsare som utgår från Centrum för allas lika värde med utbildningar för föräldrar, ledare, ungdomar, materialare och tränare. 

Det är rätt vanligt, alldeles för vanligt att många upplever att idrotten inte är inkluderande kopplat till HBT-personer och att det finns en diskriminerande jargong och ett bristande inkluderingsarbete inom HBT-området. De flesta vet hur det låter i omklädningsrummet, skoj i all är men frågan är när kamarater känner av vart gränsen går och ska det verkligen behöva gå så långt?

RFSL Hälsingland har skridit fram på en helt ny nivå än vad som har gjorts tidigare, utåt och inåtvändigt. Vi diskuterar i stort sett varje dag på vad vi kan göra, skapa aktiviteter och hur vi ska bli bättre på att synas. 

Vi måste påminna varandra, oavsett nationalitet, etnicitet, religion, funktion, ålder, tillhörighet och sexuell läggning att vi duger som vi är och vi ska alla kunna plats in i det lag och samhörighet vi känner att vi vill vara i oavsett om det handlar om pingis, balett, fotboll, squash eller ishockey. Du är din vinnare och det ska du aldrig hoppa i från!

>> Ingen ska behöva välja bort sin favoritsport

Skapad:
20 July 2014, 11:20
Läst:
2344 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Hur man snackar ut med sin stränga farsa

När det är alldeles för varmt ute då går det ju bra på att titta på "Hur man snackar ut med sin stränga farsa" Vilken kille, son och bror. Jag störde mig först över att pappan inte såg ut att bry sig men sen kom tårarna, hans, mina och Charles. Stort och stolthet!

Skapad:
19 July 2014, 15:54
Läst:
3138 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Sug på den ekvationen!

Folk gnäller om allt och inget i oändlighet. Jag kan inte begripa hur småproblem kan bli så stora. Om jag ens hade haft ett uns av dessa småproblem, enbart. Shit viken befrielse. Om några bara kunde titta upp och inte bara tänka på sitt och faktiskt fråga eller sluta göra saker så krångliga som om en ska känna sig besvärad för varje gång. Oh my gad. Nu är förvisso alla problem individuella beroende på vem du frågar men att leva  född i fel kropp, komma ut och sen inse att du faktiskt  var född hetero? Sug på den ekvationen!

Skapad:
19 July 2014, 15:01
Läst:
3156 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (2)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

 • Majsan (K)
  2014-07-20, 11:41

  Du har rätt!

 • c
  2014-07-19, 17:06

  Gäst

  Majsan, vet du ... många som har "små" problem lider, precis som vi som har "problem/sjukdomar" som överstiger vår förmåga att hålla hakan uppe, att ibland orka stå på benen, att kunna andas, i vissa fall ... orka våga vara.

  Jag tror inte att många som du skriver, "gnäller", problemen (stora/små, vem kan avgöra, förutom de/den som har problemen) för de problemen ÄR faktiskt deras problem och de lever med dessa problem, eller vad det nu är.

  Lite svårt förstå när man kanske har problem/sjukdom som man borde gnälla över, men vad fasen hjälper det att gnälla, nada. Att "gnälla", bli depp, är något ingen vinner på. DET bara försvårar, förvärrar.

  NU skriver jag om de rent fysiska "problemen/sjukdomarna", jag ska, som du skriver "suga på ekvationen" i det du skriver, även om jag någonstans inne i mig har en känsla/ en märklig aning om ... "ekvationen"

  Kram // C

  Blogg: blogg.gd.se/dambloggen/

Lite Moroccan oil efteråt

Ibland är det så jätteskönt att f'ärga håret och speciellt när du kan springa ut på gräsmattan och låtas vara med i en reklamfilm och slänga med håret, höger och vänster. Lite baywatch-varning?

Skapad:
19 July 2014, 14:58
Läst:
3142 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (2)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Club Etage

Jag blev taggad av Nicke Olsson från RFSL Blekinge och läste följande: "20 minuter fick Queerbussen och RättBuss spela på Club Etage i Falun innan vårt musikval ansågs "problematiskt" och vi ombads avlägsna oss från DJ-båset. Detta på en sk hbtq-kväll! När vi går av scenen sätter de på Summer of 69!" Vad menade man med att det var för problematiska musikval?  Vem säger att Summer of 69 är bra ett bra musikval på en klubbkväll och vem bestämmer det? Den som spelar musiken? Har Club Etage vissa kriterier på vad en DJ får spela och inte? 

Fail!

Skapad:
19 July 2014, 13:07
Läst:
3353 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Lite nya blombilder

Var ute och åkte häromdagen och passade på att ta en bild på hur jag kände mig. Ibland kan en bild säga mer än tusen ord oavsett hur färggrann du ser ut inför andra att vara.

Skapad:
19 July 2014, 12:51
Läst:
3283 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.