Stockholm Pride är också en politikervecka! kategori: Stockholm Pride

Foto: M. Jansén

Denna vecka har Sveriges politiker i Visby för att delta i politikerveckan. Flera av dem kommer att återsamlas under Stockholm Pride. Under veckan arrangerar RFSL utfrågningar och samtal med flera politiker. Precis som förra året frågas de nyvalda partiledarna ut. Först ut är Stefan Löfven (S) på onsdagen den 1 augusti och på fredagen den 3 augusti kommer turen till Jonas Sjöstedt (V).

– En ny partiledare innebär alltid nya prioriteringar. Därför tycker vi det är viktigt att få reda på hur deras åsikter och prioriteringar ser ut när det gäller hbt-frågor, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Under veckan frågas också biståndsminister Gunilla Carlsson (M) ut om biståndspolitiken och hbt-frågor. Dessutom kommer EU-minister Birgitta Ohlsson till ett samtal om homofobi i Europa.

– Stockholm Pride är så mycket mer än fest, det är också antagligen Sveriges viktigaste forum för att diskutera hbt-politik och nå ut med dessa frågor i medierna, säger Alf Kjeller, festivalchef för Stockholm Pride.

Förutom besök från svenska politiker gästas Stockholm Pride också av de polska parlamentarikerna Anna Grodzka och Robert Biedron på inbjudan av Polska institutet.

– Hbt-politiken är i högsta grad internationell och vi på Stockholm Pride är glada över att kunna bidra till att öka medvetenheten och stödja våra vänner i andra länder i deras kamp, avslutar Alf Kjeller.

invigningstalet under Stockholm Pride 2012 hålls den 1 augusti av Mona Sahlin, fd socialdemokratisk partiledare, och Birgitta Ohlsson, folkpartistisk EU-minister. Invigningstalarna kommer från olika politiska läger men delar ett långtgående och långvarigt engagemang för hbtq-frågor.

Skapad:
8 July 2012, 00:15
Läst:
888 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Jessica Larsson - En stor förebild inom PingisJessica Larsson är en grym förebild inom idrotten, för tjejer och framför allt  i pingis en sport som kommer i skymundan av mycket annan idrott. Du kan även följa Pingisbloggen.se som även Jessica sköter och där du kan följa uppdateringar från hela Sverige och Europa. Se hur Jessica Larsson resonerar kring sin egen sport med öppet sinne. 

 

När började du intressera sig för pingis? 
Jag har alltid varit idrottsintresserad och testat på i princip alla sporter själv och tillsammans med min pappa. Jag satsade mycket på fotboll när jag var liten men tvingades sluta när jag fick ansträngnings-astma och inte kunde träna så hårt som jag ville längre. Sen dök pingisen upp och jag började istället satsa på den när jag var 14 år. 


Vad fick dig att börja?

Eftersom jag inte ville sluta idrotta helt efter jag slutade med fotbollen, ville jag snabbt hitta en annan idrott och pingis var det jag fastnade för. Sedan jag var 14 år har jag satsat helhjärtat och idag är jag glad att jag började. Idag jobbar jag som pingistränare på heltid i Hammarby bordtennisklubb. Jag har alltid haft stort stöd av mina föräldrar i mitt idrottande och dom är en stor anledning till att jag är där jag är idag. 


Vem är din förebild?

Måste nog säga Pia Sundhage. Hon är precis så som jag vill vara som både person och tränare. Hon är och har alltid varit sig själv. En genomgod person med ett korrekt ledarskap. 


Eftersom jag är ordförande i RFSL Hälsingland så undrar jag om du burkar prata om HBTQ-frågor?

Nej, det viktigaste med mina läger är att alla känner sig välkomna och prioritet nr två är att de utvecklas och når sina mål. Jag hoppas spelarna ser mig som en bra förebild både i och utanför pingishallen och att de kan komma till mig med problem/funderingar gällande vad som helst. På min arbetsplats (Hammarby bordtennisklubb) är alla välkomna och de delar mina värderingar och är därför en väldigt bra arbetsplats för mig och en bra klubb för spelarna. Nästa sommar ska jag tillsammans med hammarby arrangera en pingisturnering under eurogames 2015. Där vi väntar oss ca 100 spelare från hela Europa. Tävlingen är öppen för alla och det kommer finnas dam, herr, trans och öppna klasser i både singel och dubbel. 


Hur ser det ut inför pingisintreseraade runutom Hälsingland?

Söderhamn (Suif) är en bra klubb som har varit i SM final flera år i rad på herrsidan. Det är betydligt tunnare på damsidan. de hade ett elitserielag för några år sedan med duktiga yngre tjejer som de sedan slog ihop med fridhem/urnan Gävle (min förra klubb) under 2009 då vi gick till semifinal i elitserien. 


Något du skulle vilja genomföra? 

Jag reser runt i Sverige och arrangerar tjejläger i bordtennis på olika platser för att så många tjejer som möjligt ska kunna delta. Jag har hittills aldrig haft läger i Norrland men har haft flera deltagare från bl.a. Umeå, Östersund och Örnsköldsvik så ett läger i Söderhamn någon gång är ingen omöjlighet. 


Och sist men inte minst, vad vill du säga till alla som spelar och vill börja spela pingis?

Pingis är en fantastisk sport som passar alla, nybörjare (ung som gammal), elitsatsande och funktionshindrad!


Känn suget och låt dig inspireras!

Skapad:
idag 2014, 20:07
Läst:
116 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Att arbeta med äldreomsorg är att arbeta med hela livet

Jag som skriver väldigt ofta om äldreomsorgen lyfter oftast upp det goda. Jag tycker att den största delen av sociala medier endast skriver om tragedi och elände vilket i för sig kan vara bra men i det stora hela är det inte så som det ser ut att vara. Jag förskönar inte problematiken för det som ska upp på ytan, ska upp på ytan.

 

Men att arbeta med äldreomsorg är att arbeta med hela livet. Det finns ingen människa som inte vill kunna klara av att ta hand om sig själv. Det kan vara din mamma, pappa, syster, bror som sitter där. En mamma, pappa, syster, bror som en gång har tagit hand om dig när du sa dina första ord, när du kunde krypa och gå för första gången, cykla, eller kunde rabbla upp alfabetet och fick godkänt på ditt första skolprov. Nu är det vår tur att ta hand om er. För mig är det helt obegripligt hur en del struntar i att byta blöja på din mamma, mormor, pappa, bror eller syster samt din bästa väninna. Det är för mig obegripligt hur man låter en äldre person på ett äldreboende få vara utan mat, bete sig iskallt och förnedra. För mig är det ofullständigt obegripligt. Vi pratar om utbildning. 3 år. Vi behöver folk, bra folk inom äldreomsorgen. 3 år som har gått utbildning med hjärta på rätt plats. Hjärtat på rätt plats har man inte när man fysiskt och psykiskt misshandlar din mamma, mormor pappa, bror, syster eller din bästa väninna.


I det övervägande har vi våra vardagshjältar som gör det här lilla extra. Vardagshjältar som jobbar med äldreboenden, socialpsykiatri, daglig verksamhet, personlig assistans, ensamkommande flyktingbarn, hemtjänst, anhörigstöd, biståndshandläggning och mycket annat inom vården. Vården och omsorgen idag måste hantera multisjuka människor, som lever länge med sina sjukdomar. Det är en utmaning för samhället och för den som vårdar. Självklart krävs det mer resurser för att vi ska kunna orka, samt att våra vardagshjältar ska kunna få göra sitt fortsatta arbete i den mån av tid dom gör nu. Jag tror på något sätt att man blir med ödmjuk för mänskligheten och värdesätter livet på ett annat sätt än tidigare när man jobbar med äldre. 


Vad jag egentligen vill komma fram till är att jag idag ska göra en insats. Jag vill inte kalla det för vardagshjälte, jag vill inte kalla det för en god gärning. Jag vill kalla det för ett mänskligt släkte som jag hoppas flera andra tar till sig och gör. Just för att det kan vara för din mamma, mormor, pappa, syster, bror samt din bästa väninna. Nästa gång handlar det om dig!

Skapad:
22 July 2014, 10:19
Läst:
1603 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Bollnäs Grillnatta - RFSL Hälsingland närvarar 28/7

Vi gjorde stor succé på Pride Hudik genom att synas, delade ut Qx-tidningen, boken Udda med Sara Lövestam och skapade samtal i kombination med medlemsvärvning. Vår föreningen vill synas och höras samt marknadsföra oss på ett professionellt och tydligt sätt  som kommer att bli allt viktigare i framtiden för den som är i behov. Det är viktigt att bygga upp ett varumärke, en förening och vårda vårt arbete mot allas lika rätt i samhället. De sociala medierna som Facebook, Twitter, Instagram, Bloggar, Qruiser, Qx, Gaymap och YouTube är tydliga kanaler att synas i, framför allt för den nya generation man vill locka till sig ännu flera medlemmar än vad vi börjar få i dag. 

Så jag vill bara nämna att jag hade ett glädjande samtal då jag tidigare idag presenterade RFSL Hälsingland där jag talade om varför vi finns och varför vi behövs. Det var en självklarhet att vi skulle få delta på Grillnatta i Bollnäs.  

Skapad:
21 July 2014, 22:22
Läst:
2076 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Det är svårare att komma ut än att kvala till OS kategori: Hälsingland

Som jag har skrivit tidigare så känns det riktigt stort att Söderhamn kommer att  arrangera USM Friidrott 2014 och Svenska mästerskapen i friidrott  år 2015. Friidrott är med stor sannolikhet en av de idrotter med längst historia med alltifrån löpgrenar (kort-, medel- och långdistans), hoppgrenar, kastgrenar, mångkamper och gång. När jag tänker på friidrottare så tänker jag direkt på Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson, Johan Wissman, Jimmy Nordin, systrarna Kallur, Kajsa Bergqvist, Patrik Sjöberg, Mattias Sunneborn, Peter Häggström, Jimisola Laursen och Patrik  Boden. Nu kommer nya och nygamla rutinerande namn att inta Söderhamn. 

Längdhopparen och SVT-profilen Peter Häggström har tidigare berättat om livet som homosexuell elitidrottsman. Att det är svårare att komma ut än att kvala till OS. 

Under Friidrotts VM fick friidrottsförbundet kritik för att inte ha ställt sig bakom två svenska friidrottsstjärnor som mitt under pågående VM i Ryssland tog ställning mot landets diskriminerande lagstiftning mot HBT-personer genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Det skapade uppståndelse och diskussioner högt och lågt. Det skapar naturligtvis tankar hos våra yngre idrottsstjärnor om ett förbund  inte har möjlighet att stå bakom allas lika rätt till att vara den man vill och idrotta med det man älskar. 

Nu tycker jag det är så stort eller rättare sagt bra att Niclas Brodin och Conny Eklund från Söderhamns Friidrottsklubb ser en självklarhet att RFSL Hälsingland är med och syns på USM Friidrott i Söderhamn. Även om vi inte aktivit kan medverka i OS och VM så kan vi alltid börja på hemmaplan och hos våra egna. Jag hoppas att de lokala föreningarna låter hbtq-frågor komma upp tydlgare på dagordningen och att idrottsförbunden tar tydlig ställning mot homofobi och transfobi. Här har RFSL Hälsingland ett ypperligt tillfälle att erbjuda föreläsare som utgår från Centrum för allas lika värde med utbildningar för föräldrar, ledare, ungdomar, materialare och tränare. 

Det är rätt vanligt, alldeles för vanligt att många upplever att idrotten inte är inkluderande kopplat till HBT-personer och att det finns en diskriminerande jargong och ett bristande inkluderingsarbete inom HBT-området. De flesta vet hur det låter i omklädningsrummet, skoj i all är men frågan är när kamarater känner av vart gränsen går och ska det verkligen behöva gå så långt?

RFSL Hälsingland har skridit fram på en helt ny nivå än vad som har gjorts tidigare, utåt och inåtvändigt. Vi diskuterar i stort sett varje dag på vad vi kan göra, skapa aktiviteter och hur vi ska bli bättre på att synas. 

Vi måste påminna varandra, oavsett nationalitet, etnicitet, religion, funktion, ålder, tillhörighet och sexuell läggning att vi duger som vi är och vi ska alla kunna plats in i det lag och samhörighet vi känner att vi vill vara i oavsett om det handlar om pingis, balett, fotboll, squash eller ishockey. Du är din vinnare och det ska du aldrig hoppa i från!

>> Ingen ska behöva välja bort sin favoritsport

Skapad:
20 July 2014, 11:20
Läst:
3470 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Hur man snackar ut med sin stränga farsa

När det är alldeles för varmt ute då går det ju bra på att titta på "Hur man snackar ut med sin stränga farsa" Vilken kille, son och bror. Jag störde mig först över att pappan inte såg ut att bry sig men sen kom tårarna, hans, mina och Charles. Stort och stolthet!

Skapad:
19 July 2014, 15:54
Läst:
4270 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Sug på den ekvationen!

Folk gnäller om allt och inget i oändlighet. Jag kan inte begripa hur småproblem kan bli så stora. Om jag ens hade haft ett uns av dessa småproblem, enbart. Shit viken befrielse. Om några bara kunde titta upp och inte bara tänka på sitt och faktiskt fråga eller sluta göra saker så krångliga som om en ska känna sig besvärad för varje gång. Oh my gad. Nu är förvisso alla problem individuella beroende på vem du frågar men att leva  född i fel kropp, komma ut och sen inse att du faktiskt  var född hetero? Sug på den ekvationen!

Skapad:
19 July 2014, 15:01
Läst:
4282 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (2)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.

 • Majsan (K)
  2014-07-20, 11:41

  Du har rätt!

 • c
  2014-07-19, 17:06

  Gäst

  Majsan, vet du ... många som har "små" problem lider, precis som vi som har "problem/sjukdomar" som överstiger vår förmåga att hålla hakan uppe, att ibland orka stå på benen, att kunna andas, i vissa fall ... orka våga vara.

  Jag tror inte att många som du skriver, "gnäller", problemen (stora/små, vem kan avgöra, förutom de/den som har problemen) för de problemen ÄR faktiskt deras problem och de lever med dessa problem, eller vad det nu är.

  Lite svårt förstå när man kanske har problem/sjukdom som man borde gnälla över, men vad fasen hjälper det att gnälla, nada. Att "gnälla", bli depp, är något ingen vinner på. DET bara försvårar, förvärrar.

  NU skriver jag om de rent fysiska "problemen/sjukdomarna", jag ska, som du skriver "suga på ekvationen" i det du skriver, även om jag någonstans inne i mig har en känsla/ en märklig aning om ... "ekvationen"

  Kram // C

  Blogg: blogg.gd.se/dambloggen/

Lite Moroccan oil efteråt

Ibland är det så jätteskönt att f'ärga håret och speciellt när du kan springa ut på gräsmattan och låtas vara med i en reklamfilm och slänga med håret, höger och vänster. Lite baywatch-varning?

Skapad:
19 July 2014, 14:58
Läst:
4268 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (2)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av Majsan innan de syns på sidan.