Socialt utanförskap

Dela DIN HISTORIA.

HAR DU NÅGOT ATT BERÄTTA?
Det pratas om socialt utanförskap, men vad är det?
I Sverige är väl alla med?
Här finns ju skyddsnät.
Vi tar väl ansvar för alla barn. Eller?

Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var du bor. Ibland får du hjälp, ibland inte. I värsta fall leder det till att du inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång. Nu samlar vi historier om barn i socialt utanförskap.
Vad har du att berätta?

mailto: utanfor@unicef.se

Skapad:
22 October 2012, 10:58
Läst:
5898 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (1)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Till SL....

Kära bussförare: Snälla ta hänsyn till alla äldre, människor med nedsatt rörlighet och barnfamiljer när ni startar bussen. 09:15 i onsdags tog min mor buss 514 mot Kista, men hann inte sätta sig innan bussen gasade iväg, vilket gjorde att hon ramlade och slog sig så hårt att hon har ont överallt och hennes revben är skadade.
Det gör så ont i mig att se henne i så mycket smärta. Tack ni som hjälpte upp henne och såg till att hon kommit hem.

Skapad:
19 June 2014, 08:12
Läst:
6288 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Mårten/karin!

Medan våldet i Syrien fortsätter, EU-valet närmar sig och hungersnöd och katastrofer skördar offer ute i världen, och Sverige tillåter att iickesvenskar giftabort sina minderåriga, tagit/tar komikerbråket väldigt mycket plats i svenska sociala medier.
Men det handlar ju om så viktiga saker som jämställdhet och genusperspektiv! Gör det?
Jag känner vill vara tyst men det går inte längre.
Jag känner både Karin och Mårten. Och jag ser inte Mårten som en kvinnohatare. Och inte Karin som en hjältinna i det här.

I sitt brev nämner Mårten minst fyra kvinnor som faktiskt drar publik, även om han glömde legendariska Anna-Lena Brundin, fantastiska Lena Frisk, och dessutom lilla jag. Men han skrev helt enkelt av sig sin frustration i ett mycket privat, spontant meddelande. Som vår kollega Karin Adelsköld istället för att milt men bestämt ta honom i örat för i gruppen, valde att offentliggöra.

Du och jag, och säkert också Karin, har troligen någon gång skrivit av oss i ilska, och kanske senare ångrat vissa ordval och formuleringar. Sådana meddelanden vill man inte få offentliggjorda, och de säger egentligen väldigt lite om vem man är eller vad man står för.
Att nu göra Mårten till slagträ, syndabock och föremål för all bitterhet, ondska och svek i världen på grund av några klumpiga formuleringar är verkligen underligt.
Jag respekterar vad Karin känner men här behövs bondförnuft!
Vore det inte istället bättre att se på Mårten Anderssons handlingar?
Jag och många fler tjejer varit flitigt anlitad av Raw, även om min komedi knappast är särskilt rå.
Mårten betalar självklart bra till oss tjejer, jämfört med många andra klubbar, personligen vägrar jag ta mindre betalt än killarna och JAG HAR ALDRIG UPPLEVT HONOM SOM det minsta mansgrisig, utan tvärtom alltid som en vän som kämpar och gör massor för alla oss i komedibranschen. Oavsett kön. Ingen av mina manliga komikerkollegor har någonsin hotat mig eller varit anti-feministiska.
Det som Karin upplever just nu av våra manliga-kollegor är hennes rätt att göra och jag hoppas verkligen att de som varit dumma mot henne kliver fram och ber om ursäkt.
När jag i slutet av 2009 gick igenom en mycket svår tid, hjälpte mig min stora komikerfamilj på alla plan.
Yvonne Skattberg turnerade då med mig, och kände till min enorma utsatthet i min dåvarande relation.
Mina manliga kollegor Özz Nüjen tog sig tid, time efter time och fanns där för mig! Mike Räsänen, Aron Flam, Robin Paulsson, Anders Celin, Jakob Öqvist, Anna Lena Brundin, Melodi Farshin, Lena Frisk, Klas Åkerblom, Elin Nordin, hela Norra Brunn, Mack med flera - alla fanns där för mig, liksom min agentur bokastandup.se backade upp mig till hundra procent. Det är många fler som bör nämnas här, tack till er! ❤️
Jag kom tillbaka, och i dag är jag uppbokad ända till slutet av året, och hade t o m riktigt bra med publik på självaste mellofinalen på LOL nyligen.
Så visst kan vi, vi tjejer!!!

Min poäng är att utan bröderna och systrarna i min komikerfamilj skulle jag aldrig kommit dit där jag är i dag.

Karin är en inspirerande kollega som jag gillar av hela hjärtat, men just nu tycker jag att hon orättvist låter Mårten klä skott för allt ont män gjort genom tiderna.

Vi som känner Mårten vet så väl att han är allt annat än en kvinnohatare. Det är så ironiskt att just han nu är föremål för en hatkampanj.
Jag vill att detta bråk tar slut, och att vi kan dra lärdom av det, och önskar av hela mitt hjärta att Karin och Mårten blir sams igen, för bägge behövs i branschen och tillsammans är vi starkare!

Gissar att anledningen att tidningen Amelia stängde av Karin beror kanske helt enkelt beror på att det var ett etikbrott att publicera ett internt mail. Vet att Amelia är mycket principfast.

Förresten har jag för mig att hela idén till Amelia Comedy Queen kom från just Mårten, den påstådde kvinnoförtryckaren. Så sluta bråka nu älskade kollegor, systrar och bröder. Vi är familj. Låt oss tillsammans fokusera på hur vi faktiskt kan vända på den dåliga försäljningen Mårten pekade på.
Vi behöver tänka på nya sätt och arbeta långsiktigt för att förändra synen på kvinnliga komiker ute i publiken, inte slå in huvudet på Mårten bara för att han i sitt arbete med att få in fler tjejer blev frustrerad över att just det arbetet går så trögt och lättade lite på trycket i ett internmeddelande till sin grupp. Det borde vara en mänsklig rättighet att trampa i klaveret ibland i goda vänners lag utan att behöva känna att man kanske skulle ha en jurist som går igenom varenda rad man skickar. Kom igen - kiss and make up så att vi kan ge järnet tillsammans!
Tillsammans är vi starka och Media snälla lägg oxå lite fokus på att lyfta fram behovet av en lag mot barnäktenskap i Sverige!
Låt ge alla våra ungdomar oavsett kön, religion och härkomst samma rättigheter som vår svenska barn. "Låt invandrare ha sina traditioner" håller inte längre!
När traditioner trampar på mänskliga rättigheter och ungdomarnas rätt till sina liv, kropp och själ, då traditionen är ett brott och måste behandlad därefter!

Kära läsare om ni vill hjälpa mig och vill att vi tillsammans sätter stopp för barnäktenskap i Sverige och vill ni veta mer om detta, vänligen kontakta Linda Nordin på Svenska FN-förbundet!
http://www.fn.se
Tack

Skapad:
23 May 2014, 07:49
Läst:
15506 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (2)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

 • elinnjl (K21)
  2014-06-09, 16:22

  Ha en fin dag!

 • Lars Magnusson
  2014-05-27, 16:41

  Gäst

  Vi känner varandra så där halvbra som så många komiker gör, man ses en kväll, pratar, reser vidare. Jag har alltid gillat dig, inte mer än nån annan, men inte heller mindre än nån annan men nu... nu har du stigit många steg på min beundrarskala. Dina inlägg i den här debatten är verkligen kloka. Nyanserade och markerande. Kram på dig...eller förresten, den ska du få handgripligen nästa gång vi ses :-)

Min krönika för P1! ❤️

Jag kan inte sluta att häpna över och hänföras av naturen och dess många magnifika skapelser som människor och fyrfotingar, fåglar och fiskar. Sen vår tvååriga dotter Banoo föddes är jag alltid så vaksam och närmast överbeskyddande, men med tanke på att hon är enda dottern och minstingen i en syskonskara om fem pojkar, är min oro inte alltid helt obefogad. Det kan ibland vara rätt tuffa tag mot lillasystern, även om där finns mycket kärlek också, så jag lämnar aldrig lillan utan tillsyn. Men hur skyddar djuren sina barn? Jag minns att en fågel som kallas Skärsnäppa, eller Calidris Maritima för att vara exakt, är en överdängare på att skydda boet och ungarna, med – hör och häpna - skådespeleri. Alltså om någon kommer för nära boet kan Skärsnäppan först spela skadad för att locka bort rovdjuret från boet, och sedan springer den iväg fort som en sork medan den hungrige står kvar med lång nos. Det är många djur som skyddar sina ungar med sina egna liv. Om till exempel en elefantflock blir attackerad, sätter de osjälvisk sina ungar i mitten av flocken medan de själva ställer sig i en ring runt om för att skydda dem. Och att ta till våld för att skydda sina ungar är ofta en självklarhet i naturen. Det finns många kloka visdomsord som en skogsvandrare bör ha med sig i ryggsäcken, och ett ovanligt tydligt sådant är väl att man aldrig ska gå emellan en björnhöna och hennes ungar, men varför inte också lägga till en älgko och hennes kalvar och en vildsvinssugga och hennes kultingar, medan vi ändå håller på. Så enkelt är det. Katter kan klösa och slåss, och hundar bits för sina ungars skull. Det sistnämnda har jag faktiskt egen erfarenhet av med tillhörande ärr. Jag glömmer aldrig hur jag som femåring blev jagad av en arg tik som missuppfattade min kärlek till hennes gulliga unge med fluffig päls, och det hela slutade med att jag sprang runt gården med valpen i famnen tills den ömma mamman kom ikapp mig och tog ett stort bett i min bara vad. Den gången blev jag själv räddad av min egen mamma, och tiken fick behålla sin unge för sig själv. I Iran är många hundar gathundar, och eftersom mamma blev orolig för vad hunden kunde gå och bära på för sjukdomar tog hon mig till den lokala vårdcentalen där jag fick några stygn och en rabiesspruta, medan mamma noga inpräntade i mig att man aldrig ska lyfta upp valpar eftersom hundmamman då kan tro att man vill skada ungen, vilket resulterar i en attackerande vildhund om det vill sig illa. Det var bara synd att hon inte hade lärt mig det tidigare. Jag är glad att mina egna barn växer upp i ett land där vi värdesätter djurens rättigheter, även om det egentligen är underligt att vi inte har några hemlösa hundar medan vi har så många hemlösa människor i dagens Sverige. I naturen kämpar djuren för sina ungars liv mot rovdjur och människor, medan vi inte sällan i våra liv som föräldrar slåss med varandra vid separationer. Sådana tvister kan bli rätt smutsiga, och det är tyvärr inte alltid helt tydligt om föräldrarna kämpar för sina barns bästa – eller bara använder barnen som ursäkt för att bekämpa varandra. När min lilla dotter lekte under bordet häromdagen upptäckte hon ärret på min högra vad, och sa aj aj mamma. Jag sa att det inte var någon fara, bara en arg vovve som en gång tog en munsbit av mammas vad. Sen tänkte jag att med tanke på hur många mumsiga bitar naturen erbjuder människan, kan jag väl förlåta vovven för biten den tog av mig. En sak vet jag dock idag, att ju mänskligare värld vi lever i, desto snällare är vi mot djuren, och mätta, älskade och trygga djur bits inte så ofta. Så det där med öga för öga och tand för tand passar nog bäst på historiens skräphög, eller hur

Skapad:
11 May 2014, 07:19
Läst:
16876 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (1)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Värkdsföräldrar

Bli #Världsförälder. Ring 099-90 990 eller SMS:a UNICEF till 72 401. Tack och sprid gärna vidare! #Humorgalan

Skapad:
1 May 2014, 21:06
Läst:
17946 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Syrien....

11 000 barn har dödats i #Syrien. En hel generation riskerar att gå förlorad. Alla barn har rätt till trygghet och skydd. Vi måste agera. Gå in på rädda barnens sida och på två minuter blir du månadsgivare till Katastroffonden och hjälper Syriens barn till liv och framtid
http://www.raddabarnen.se.

Skapad:
24 March 2014, 00:56
Läst:
22701 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Än finns det hopp......

Blev tårögd av detta meddelande.....

Hej! Ville bara bifoga det min pappa skrev till dig på sin Facebook-sida. /Katharina Damgaard

Läste för ett par dagar sedan om påhoppet på Zinat Pirzadeh och hennes dotter. Hade tänkt skicka mina tanker om detta till kvällspressen men finner det meningslöst, dom tar inte in det ändå. På Facebook kan man som tur är skriva om allt. Har läst Din artikel på Facebook. Bästa Zinat ! Jag framför hela Sveriges ursäkt för den kränkande behandling Du och Din dotter utsattes för i tåget. Tyvärr finns det fortfarande alldeles för många hjärndöda och inkompetenta personer kvar i vårt samhälle år 2014 trots att man tycker dom borde ha lärt sig en läxa av historien. Jag fattar inte hur man kan hålla på med främlingshat och förnedring i en så pass upplyst tid som nu. Själv växte jag upp i skuggan av andra Världskriget. Har sett mycket grymhet och ondska. Ovisshet och osäkerhet dagligen, nattliga larm om luftangrepp under 5 år, Nazisternas och Gestapos omänskliga över- grepp när dom hämtade nära och kära, goda grannar och vänner för vidare transport till koncentrationsläger och gaskamrar. Många kom aldrig tillbaka. Trots allt vad jag och min generation har gått igenom kan jag ändå inte hata Tyskarna. Dom var vilseledda av en fanatisk och sinnessjuk maktgalen person. Depressionen hade sin blomstringstid och det var lätt för dessa stackare att känna hopp och en ny storhetstid, allt var i botten. Dom jag föraktar och hatar är alla dessa nazister, rasister och fanatiker som inte har lärt sig att förstå det minsta av vår historia. Vi är alla människor av kött och blod. Hudfärgen kan skilja oss åt vad utseendet beträffar men blodet som rinner i oss allihopa vart vi än kommer ifrån i Världen är RÖTT. Vilket innebär att vi alla är lika. Zinat ! Du och Din familj och alla övriga som kommer till vårt land för att få ett bättre liv, hjälpa till med att skapa samhörighet och vara ett föredöme för andra skall alltid känna sig varmt välkomna. Vi måste tillsammans hjälpas åt att bekämpa Rasism, Nazism, förtryck, förnedring, tortyr m.m. Leo Damgaard

Skapad:
12 March 2014, 16:23
Läst:
23825 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (1)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

 • Leo Damgaard
  2014-04-28, 09:36

  Gäst

  Hej Zinat !

  Hoppas Du och Din familj mår bra. Det glädjer mig att så många har läst vad jag skrev.
  Jag jobbar på att göra relationerna bättre mellan oss allihopa genom aktivitet med ung-
  domar. Om Du har lust att läsa om det så har det precis varit en helsida om min verksam-
  het i " GRÖNA SIDAN " nr. 16. En artikel som jag känner mig lite stolt över. Veckan före
  fick jag i samma tidning beröm av några föräldrar.
  Mitt stora problem är att få många flera vuxna , äldre, att engagera sig i ungdomar, våra
  invandrare, lära förstå dom och deras problem m. m.
  Jag önskar Dig och Dina en skön sommar.
  Leo Damgaard

Inte en främling.....

För mer än ett halvsekel sedan befriades de överlevande från Förintelsens läger runt om i Europa, men det verkar som om vi redan glömt dessa rastänkandets ödesdigra slutstationer. Eller kanske vi aldrig riktigt lärde oss läxan? Europa måste vakna och inse att det tankegods som fick oss att sluta se våra medmänniskor som människor och gjorde oss till massmördare, inte automatiskt försvann vid krigsslutet, utan måste bekämpas varje dag, ännu i dag. I dagens Sverige tar samtalen kring vem som är svensk och vem som inte är det, mer och mer plats i vår vardag. När jag ser mig i spegeln, ser jag ingen främling. Jag vet att de flesta ibland nog kan känna sig som främlingar till och med för sig själva. Jag vet att ensamheten kan krypa in under huden som fuktig kyla, oavsett hudfärg eller etniskt påbrå. Men som före detta flykting, kommer ett av mina främsta kännetecken för många, kanske de flesta, alltid att vara att jag är invandrare. Trots det känner jag mig ganska förskonad från den slags blickar som förpassar mig till facket "den andra". Kanske har jag som kvinna lite lättare att bli accepterad än många av mina manliga medflyktingar. Hur skulle jag kunna vara en främling nu när det svenska folket uttalar mitt namn rätt, fastän min nya dator envisas med att ändra det till Pinat? Eftersom det får mig att skratta lägger jag inte till namnet i ordlistan, tillverkaren får ta första steget. Som svensk medborgare åtnjuter jag precis samma rättigheter som den vars släkt har varit svensk i generationer. Ändå tillhör jag dem som känner sig otrygga utan sina svenska pass nära till hands, som oroar sig, helt ologiskt, för att en dag bli tagna på gatan utan det. Främlingar, men ändå inte. Jag, som med dig blir vi, känner mig ett med alla som varje dag kämpar för rätten att leva, att duga, att få vara. Men mitt optimistiska jag fick sig häromveckan en känga som heter duga. Min ettåriga dotter och jag blev nämligen föremål för en äldre mans hat under en längre tågresa. Det började med att han undrade vad "sådana som ni gör här". Som i en mardröm anslöt sig också den bredvidsittande tonårsflickan till hans attack. Hon hävdade hätskt att min lilla dotter lät alldeles för mycket, det var inte så man gjorde här i landet, och tyckte att vi skulle kliva av direkt. Märkligt nog var en bebis tydligen mer störande än gruppen tatuerade och korthåriga män som skrålade i andra änden av vagnen. Den resan blev min lilla dotter och jag föremål för häxjakten på invandrare, på ett tåg vi inte kunde lämna. Ofta under mina över tjugo år här i landet har jag hört invandrade vänner berätta om sin utsatthet, och tyckt att de överdrivit. Men den dagen på det tåget, mindes jag deras ord om hatiska svenskar som inte ens tål att se oss, och började undra om vårt Sverige håller på att förlora den medmänsklighet som landet är känt för. Det gick inte att hålla tillbaka tårarna när tågvärden kom till undsättning, och fick mannen att byta plats. Men resan var redan förstörd. Numera undviker jag så långt det är möjligt tåget när jag reser med min lilla flicka, det som hände där vill jag inte utsätta henne för igen. Bara tanken på att riskera vara inlåst i fem timmar med racistiska människor gör mig skakig. Dessutom serveras alkohol på alla tåg, och en överförfriskad rasist saknar de spärrar som en nykter sådan ändå har. Ett ord jag verkligen avskyr är ”främlingsfientlighet”. Jag tror nämligen att ju mer man använder det, desto mer materialiserar sig fenomenet bakom ordet, och får starkare och starkare rötter. Upprepandet av ordet normaliserar innehållet, och ger en allt rikare grogrund för rasismen. Vi har redan hatat alldeles för mycket, och då menar jag också vi som slår oss för bröstet med budskap om kärlek, jämlikhet och solidaritet. Den som inte är med oss är mot oss, och därmed värdig vårt hat. Så stänger vi dörren för alla eventuella eftersläntrare. Jag tror att vi förringar vikten av lika värden varje gång vi tar ord som främlingsfientlighet, invandrarfientlighet och svenskfientlighet i våra avtrubbade munnar. Orden bär på stor kraft. Ord som används som vapen kan få stora konsekvenser, kan bokstavligt talat dräpa, eller ge liv. Ord kan omfamna, välkomna eller avisa. Ord ska användas med omsorg och ansvar. Därför vill jag inte mer än nödvändigt använda mig av dem som bär på hat. Jag använder mycket hellre de vänliga som famn, ömhet, hjälp, godhet, kärlek, försoning, gästfrihet, träd, blommor, vattenmelon och persilja. Sommaren 1994 ändrade några ord på ett litet papper min sons och mitt liv och tillvaro. Sveriges hade beslutat att upphäva utvisningen mot oss, och vi fick äntligen uppehållstillstånd. Den varma sommardag som vi fick glädjebeskedet, beviljades vi rätten att behandlas som människor, och inte längre som fredlösa råttor som till varje pris skulle jagas bort. De orden var viktiga. När jag ser mig i spegeln ser jag bara mig själv, nyvaken, trött och förkyld, men ingen främling. Jag har försonats med mig själv och alla mina nyanser, från det mörka till det ljusa. Jag kommer aldrig att blondera mig och jag kommer lika litet bli av med min brytning när jag pratar, som med min astigmatism. Men jag vägrar att vara en främling i mitt nya land och framför allt i min egen kropp. För jag har rätt att leva på denna jord lika mycket du, som vem som helst. Kom därför ihåg att vara snäll mot den som du kanske ser som en främling, för så fort du reser ifrån dina närmaste ses du kanske på samma sätt, åtminstone tills vi alla har blivit lite klokare.

Skapad:
12 March 2014, 12:02
Läst:
23778 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.

Knut ..,.

Tillslut videon är här! :-)

BURN(Official Music Video) by KNUT.

http://www.youtube.com/watch?v=ZoY3PI0qjzw

Skapad:
1 February 2014, 08:45
Läst:
31189 ggr
Dela:
  Dela med Messenger
Anmäl

Kommentarer (0)

1024 tecken

(Kommentarer loggas med IP-nummer, datum och tid.)

Alla anonyma kommentarer måste godkännas av ZINAT innan de syns på sidan.

Inga kommentarer än.