'Med passion för musik, god mat och dåliga ordskämt' - Finest välkomnar Fredrik Furu
Skribent: Ludwig Keijser

'Med passion för musik, god mat och dåliga ordskämt' - Finest välkomnar Fredrik Furu

2009 släppte han debutalbumet "Hollywoodhjärtan", i våras släppte han nya skivan "Mittimellanland" och nu har Fredrik Furu även börjat blogga på Finest. Vi är mycket glada att Fredrik valt just oss. Här berättar han om sitt finlandssvenska ursprung, var man hittar honom en fredagskväll och vad Mittimellanland faktiskt är.

Publicerad: 2012-08-20, 08:00

Hej, Fredrik och välkommen till Finest. Du kan väl börja med att berätta vem Fredrik Furu faktiskt är?
- Fredrik Furu är en übersocial finlandssvensk snubbe med en stor passion för musik, god mat och dåliga ordskämt.

Ditt ursprung ligger ju ju i dom Finska skogarna, men du bor numera i Stockholm. Vad var det som lockade dig hit till Sverige?
- Sverige har alltid legat mig varmt om hjärtat, i min hemstad Jakobstad pratar 50% av stans invånare svenska som modersmål och vi ser svensk tv och lyssnar på svensk musik. Eftersom jag gör musik på svenska så kändes Stockholm som ett naturligt nästa steg. 2005 spelade jag och mitt förra band faktiskt in en platta i en studio på Hornsgatan, så Stockholm fick redan då en plats i mitt hjärta.

Det är ju vanligt att man idag sjunger på engelska. Hur kommer det sig att du valde att både skriva och sjunga på just Svenska?
- Eftersom svenska är mitt modersmål så tycker jag att jag kommer närmare mig själv och publiken när jag sjunger på svenska. Först var det väldigt svårt, eftersom allt blir så naket och avslöjande på svenska, men nu är jag väldigt hemma i det. Jag har alltid älskat det svenska språket och är utbildad journalist på svenska i Finland, så det faller egentligen sig ganska naturligt. Och så sjunger många av mina förebilder på svenska, Winnerbäck, Lemarc för att nämna några...

Du har ju nyligen släppt ditt nya album, Mittemellanland, som har en ganska melankolisk klang. Var det ett medvetet val eller råkade det bara hända?
- Melankolin kommer ofta fram i min musik och mina texter. I vardagen är jag inte speciellt melankolisk, men jag tror att det är på grund av att jag får utlopp för det när jag skriver. När jag skrev låtarna till skivan gick jag dessutom igenom en tuff period i mitt liv då min morfar gick bort och min flickvän lämnade mig. Då låg melankolin nära ytan.

Var kommer namnet ”Mittemellanland” ifrån?
- Mittemellanland är egentligen ett ställe mellan ungdomen och vuxenlivet, mellan Sverige och Finland, mellan svenska och finska kulturer och mellan storstad och landsbygd. Jag tror att dom flesta av mina låtar föds någonstans i Mittemellanland, antingen när jag inspireras av mina rötter eller av det jag upplever någon annanstans eller så både och. Jag inleder till exempel min låt "Finlandsbarn" med
"Jag föddes i det tomrum som ligger någonstans mellan språk och land..."

Nu till något helt annat.
Vad gör du när ingen ser på?
- Jag dansar och spelar luftgitarr till gamla Roxette-hits framför spegeln iförd endast kalsonger.

Var kan man hitta dig en fredagskväll?
- På Noel´s på Skånegatan, eller så på Lilla Hotellbaren.

Hur fångar man lättast din uppmärksamhet?
- Ganska lätt, genom att vara sig själv och inte vara rädd för att ha en åsikt.

Vad är det pinsammaste du gjort?
- Jag frågade en gång en gravid bekant på stan när hon skulle föda. Det visade sig att hon hade fött för 2 veckor sen...

Raggar du på egen hand eller blir du hellre uppraggad?
- Omväxling förnöjer...

Om du var tvungen att välja mellan att enbart bära Bert Karlssons svettiga på stan eller bära Lady Gagas legendariska köttklänningen på scen i en vecka, vad väljer du och varför?
- Bert är ganska renlig och honom känner jag ju sedan tidigare, så det blir nog hans svettiga. Kött ska man äta.

Vad gör du om 10 år?
- Jag är ute på sommarturné och har precis haft min egen kväll på Allsång på Skansen.

Hur ser hösten ut för artisten Fredrik Furu?
- Jag kommer att släppa min andra singel "Tappa din kontroll" i månadsskiftet augusti/september och dessutom har jag filmat in en grym musikvideo till den. Om en vecka åker jag på Finlandsturné med 28 gigg på 4 veckor. Vi spelar i både gymnasieskolor och på pubar och klubbar runtom i hela Finland. Sen blir det någon vecka semester och så har jag på gång ett intressant artistsamarbete i Sthlm. Berättar mer sen...

Slutligen, vad kommer man kunna läsa om i din blogg, här på Finest?
- Jag blandar och ger. Man kommer att få följa med mig backstage och on stage och så kommer jag att visa er Sverige och Finland genom mina ögon. Och så blir det mycket bra bilder, jag är en sucker for instagram och tar typ 10 bilder i timmen med min iPhone.

Fredriks blogg hittar ni HÄR.

Reporter: Ludwig Keijser
Alias: Keijser (M)

Kommentarer (0)


1024 tecken

Inga kommentarer än