Bea Szenfeld om PRIDE: Jag tackade ja inom fem minuter
Skribent: Hanna Nilsson

Bea Szenfeld om PRIDE: Jag tackade ja inom fem minuter

Nu är Bea Szenfeld fullt igång med att tillverka årets Dogtag för Stockholm PRIDE, som idag presenterar sin design. Hemma i sin ateljé i Solna jobbar hon nu dygnet runt tillsammans med vänner och assistenter för att få klart alla 8500 dogtags. Finest fick en Intervju med Bea på plats.

Bild 1: Julius Lindblom

Publicerad: 2012-07-20, 14:00

Snart är det dags för Bea Szenfeldt, en av Sveriges stora designer, att lämna ifrån sig sina 8500 dogtags till festivalbesökarna under Stockholm PRIDE. Innan hon bestämde sig för vad årets dogtag skulle signalera, tittade hon på vad de andra designerna åstadkommit tidigare år. Hon fattade särskilt tycke för Efva Attlings design, men kände att hon ändå ville göra något helt annat än vad som tidigare gjorts.
– Jag ville fokusera på ett budskap om vad PRIDE är och betyder för människorna, samtidigt som jag ville att det skulle vara mer än bara en pryl. När man kommer hit så ska man få blomma ut, och min design är en uppmaning som besökarna ska kunna få ta med sig hem när de besökt festivalen. Jag ville helt enkelt få dem att ta med sig frihetskänslan som de får på PRIDE-festivalen. Detta blir en slags maskot för dem, säger hon.

Årets dogtag är ett halssmycke i form av ett vaxat band med en öppningsbar guldmetallbehållare som innehåller ett budskap som ska ge kraft och energi. I behållaren finns det ett citat.
– Det finns tre olika citat som jag valt ut. Först googlade jag runt lite på vad som fanns som alternativa texter och vad folk har sagt om sig själva. Men jag fastnade för tre jättefina citat som handlar om att komma ut, och att man inte är ensam om det!

Bea Szenfeldt fortsätter:
– Alla mina kompisar kommer att vara med under festivalen, och även de som hjälpt mig med att få ihop dogtagsen. Utan all hjälp så hade det inte gått, så jag är hemskt tacksam. Det är spridda skurar av människor som hjälpt mig, och till och med min mamma hjälper till nere i Göteborg. Jag tycker att fler borde engagera sig i sådana här typer av evenemang, för mig är det en självklarhet att engagera sig i välgörenhetsfrågor.

För att vara en välanlitad designer av kändisarna, är Bea Szenfeldt cool-lugn. Och inför arbetet med årets dogtag så har hon inte känt av några prestationskrav, utan känner sig helnöjd.
– Jag är jättenöjd med vad jag åstadkommit, och jag lämnar aldrig ifrån mig något som är halvdant. Det spelar ingen roll om det är ett gratisprojekt eller ett stort designsamarbete som med Tommy Hilfiger eller Stella McCartney, kunderna ska alltid vara nöjda, säger hon.

När Bea Szenfeldt fick förfrågan om hon skulle vilja designa årets dogtag, så var det inget snack om saken. I vanliga fall brukar hon ha uppemot tre veckors väntetid på att svara på mail, men den här gången var det snabba puckar.
– Jag tackade ja inom fem minuter! Det var en självklarhet för mig, och jag ville svara fort innan någon annan kanske skulle fått förfrågan, avslutar Bea.

Sedan den första festivalen som hölls 1998, har en designer varje år designat en dogtag. Denna har oftast varit ett smycke eller en accessoar, som besökarna under Stockholm PRIDE fått med sig när de köpt sin veckobiljett till festivalen. Årets tema är "Tillsammans", och Bea Szenfeldt har definitivt lyckats med att uppnå det resultatet i år – fullt med glädje och kärlek. Hon är nu den femtonde designern som fått äran att tillverka den värdefulla symbolen.

Reporter: Hanna Nilsson
Alias: hannanilsson (K)

Kommentarer (0)


1024 tecken

Inga kommentarer än