Mot påsar och mörka ringar under ögonen
Skribent: Fredrika Johnson

Mot påsar och mörka ringar under ögonen

På sommaren förväntas vi vara extra pigga och fräscha. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Ett vanligt problem som många dras med är mörka ringar och påsar under ögonen. Finest har hittat botemedlen.

Publicerad: 2009-07-27, 20:20

Hjälp mot påsar under ögonen

Är du allergisk? Allergi är en vanlig anledning till att man är svullen runt ögonen. Uppsök läkare och testa om du är allergisk mot något. I så fall kan det räcka med en allergitablett för att bli av med påsarna.

Ett enkelt knep som inte behöver kostar någonting är att sova med en extra kudde under huvudet under natten för att bli av med svullnaden. Absolut värt att testa!

Ibland när man bara är svullen kan det hjälpa att jobba med ögonserum som ökar blodcirkulationen, till exempel Skin Renu Puffiness (1300 kronor hos Stureplanskliniken).

Dessutom kan man själv göra en lymfmassage med en ögoncreme, till exempel Aqualia Thermal Eyes De-puffing & Fortifying Soothing Hydrogel (26 USD på vichyusa.com).

Eller använd en roller för att massera bort mörka ringar och puffiga påsar under ögonen. Skin renew anti-puff eye roller från Garnier har precis kommit till Sverige. Aktiva ämnen är koffein som minskar puffigheten och pro vitamin B5 som ger fukt. Finns att köpa billigt på H&M.

Hemorrojdsalva under ögonen är en gammal beprövad modellkur. Hemorrojdsalva hjälper eftersom den är avsvällande. Tänk dock på att krämen är inte framtagen eller anpassad för den tunna och känsliga huden under ögonen. Den verkar omgående, men ger en tillfällig önskad effekt och kan som bieffekt tillexempel ge dig mer rynkor i förtid.

Om det är riktigt illa? Finest ringde upp Pyra Haglund, legitimerad läkare och medicine doktor som driver Stureplanskliniken och har mångårig erfarenhet vad det gäller estetiska behandlingar: “En anledning till påsar under ögonen kan vara att fettkuddar under ögonlocken åker ut och hamnar under ögonen. Det är så kallade "äkta påsar" och kan endast avhjälpas genom operation, det vill säga en nedre ögonlocksplastik med laser eller med kniv“.

På nästa sida hittar ni tips på hur ni motverkar mörka ringar under ögonen!

Mot påsar och mörka ringar under ögonen

Hjälp mot mörka ringar under ögonen

Den allra viktigaste faktorn är genetik, och den biten kan vi tyvärr inte göra något åt. Men vi kan påverka genom yttre faktorer: sömn, kost och övrigt leverne påverkar till viss grad. Se till att sova tillräckligt, drick vatten, undvik stress och rökning. Hur mycket sömn och vatten man behöver är individuellt, lyssna på din kropp och använd sunt förnuft så har du kommit en bra bit på vägen.

Det är även viktigt att tillsätta fukt utifrån, till exempel en ögoncreme eller ögongel. Ett uppfriskande budgetalternativ för fräsch look och känsla är Lumene Artic Aqua Deep Hydration Eye gel som bidrar till att lindra den stramande känslan hos torr hud. Innehåller mineralhaltigt, rent finskt källvatten och föreningen Hydroxylitol™ som bevarar hudens fuktbalans. Hjälper att hålla huden mjuk och välmående samt reducerar mörka ringar under ögonen. Cirkapris 115 kronor.

Har man inte haft mörka ringar tidigare och plötsligt får svåra problem med det kan det vara ett tecken på sjukdom (som till exempel blodsjukdom eller nedsatt leverfunktion) och då bör man uppsöka läkare.

Ett bra sätt att dölja mörka ringar är med en concealer, det finns oändligt många att välja mellan och man får testa sig fram för att hitta sin egen räddare i nöden. Men en klassiker som många fortfarande favoriserar är Touche eclat från YSL (249 kronor inklusive frakt hos Nordicfeel.se).

Om det är riktigt illa? Finest ringde upp Pyra Haglund från Stureplanskliniken: “Ibland kan huden under ögonen vara mörkfärgad på grund av pigmentförändringar, då kan man testa ett ögonserum, till exempel Skin Renu ögonserum Dark Cirkles (cirka 1300 kronor hos Stureplanskliniken). Hjälper inte det kan en kemisk peeling på klinik vara att rekommendera. Djupa ringar, så kallade nedsänkningar under ögonen kan man väldigt lätt åtgärda med Restylane. Då lägger men i en filler i “tårdalen” och lyfter upp nedsänkningarna och blir då av med de mörka ringarna. Tänk på att det kan vara svårt att själv avgöra vad de mörka ringarna beror på, det bästa är att uppsöka en klinik för ett expertutlåtande“.

Varför är det alltid lättare för killar? Killar orkar ofta inte lägga lika mycket tid och möda, utan vill ha en quick fix. Biotherm har tagit fram en detoxcreme som hjälper mot föroreningar, rök och trötthet, som motverkar både mörka cirklar och påsar (cirkapris 300 kronor). Finns motsvarade även för tjejer.

Ett annat universalmedel som slår flera flugor i en smäll är Exclusive Hydrogel Eye Patch från Nordic treat med champagne och vitamin A, C och E. De små kuddarna hjälper mot mörka ringar och reducerar svullenhet. Plus att de exfolierar huden, ger huden fukt och lyster och dessutom reducerar fina linjer och rynkor. En riktig allt-i-ett-kur med andra ord!

Reporter: Fredrika Johnson
Alias: Fredrika (K)

Kommentarer (2)


1024 tecken
 • hasan
  2010-11-05, 00:29

  Gäst

  jag är 15 år och har alltid haft påsar under ögonen, fast jag är typ svullen och röd, IM 15 FFS!!!

 • Fredrika (K)
  2009-07-28, 10:32

  Annonym: Jag fick höra det igår kväll men hade inte möjlighet att radera bilden då. Har korrigerat nu. Tack för observationen!