Drogad på krogen
Skribent: Fredrika Johnson

Drogad på krogen

Krönika: Drogad på krogen. Vilket trams. Det händer inte mig! Eller?

Publicerad: 2008-08-25, 12:45

Vi svenskar är vana vid att allt flyter på smärtfritt och funkar som det ska. “Det händer inte mig” är det många av oss som tänker undermedvetet. Åtminstone till det faktiskt händer - en själv eller någon i ens närhet. Det kan vara allt från att få mailkontot hackat, bli överkörd av en bil, ficktjuvad på en uteservering eller drogad på krogen. Allt detta har faktiskt hänt mig. Det senaste ganska nyligen.

Mitt sista minne från kvällen är att jag plötsligt tänkte att: “Jag måste ställa mig upp för jag är så trött att jag håller på att somna”. Sen blev allt svart. Jag minns absolut ingenting. Som genom ett mirakel lyckades jag cykla hem och vaknade nästa morgon påklädd med smink ensam hemma i min säng. Enligt Fass tar det cirka 20 minuter innan man börjar känna effekten av Flunitrazepam som finns i till exempel Rohypnol men det kan dröja upp till 90 minuter innan det verkligen slår till. Jag hade alltså en enorm tur som tog mig hem oskadd.

Jag bestämde mig för att skriva om ämnet och ringde polisen för att få statistik. Efter ett tag ringde de upp mig för att kolla om mina bankkonton var intakta. Tydligen är det vanligt att folk blir drogade och medtagna till en bankomat där bankkorten blir länsade.

Drogad på krogen

Efter viss efterforskning har jag nu förstått att skrämmande många i min omgivning antingen själva blivit drogade på krogen eller känner någon som blivit det. Polisen bekräftar att det rapporteras om nya fall hela tiden. ”Offren blir helt viljelösa och kan inte värja sig. Ibland följer brottslingen med dem hem där de blir våldtagna och lägenheten länsas på värdesaker. Nästa dag minns offret ingenting” säger Rachel Söderhielm utredare på Citypolisen.

”En typisk effekt av att blanda Flunitrazepam med alkohol är en medvetandesänkning och total minneslucka. När drogen går ur kroppen kan man uppleva olustkänslor, kallsvettning, ångest och abstinensbesvär som lite grand påminner om en narkomans avtändning” säger Pia-Maria Lodhammar som jobbar som läkare.

Jag försöker absolut inte säga att ni inte ska festa eller gå på krogen. Bara att ni ska hålla koll på era drinkar. Det här kan hända vemsomhelst, varsomhelst, närsomhelst. Var försiktiga, ta hand om er och varna även andra. Och till er som tycker att det är kul att stoppa skit i folks drinkar - må ni brinna i helvetet!

Krönikan är tidigare publicerad i iCITY nr 4 2008. Fredrika Johnson är redaktionschef på Finest.se och frilansskribent för månadsmagasinet iCITY som delas ut i drygt 30 000 exemplar på biografer, butiker och caféer runt om i Stockholm.

Reporter: Fredrika Johnson
Alias: Fredrika (K)

Fotograf: Alexander Wessely

Kommentarer (3)


1024 tecken
 • Anonym
  2009-09-13, 19:42

  Gäst

  var ute i helgen och tror minnsann att killarna ja å kompisen hängde med la droger i min drink för ja vart helt bo rta och har minnesluckor från kvällen så troligen blev jag drogad
  tur att min vän fanns där annars har detta slutat illa...

 • DaveNewmountain (M33)
  2008-08-25, 22:02

  Bra att Du tar upp detta. Är avskyvärt. Blivit drogad vid ett flertal tillfällen på olika inneställen i Stockholm. Förstår inte gärningsmännen!? Tråkigt att ständigt vara på sin vakt. /David

 • valentina (K)
  2008-08-25, 15:34

  Det är bra att diskussionen lyfts fram än en gång. Det går ju i vågor, ibland mer, ibland mindre. Men verkar dessvärre inte försvinna helt. Inte för ingenting som man ska hålla koll på drinkar.
  Ännu mera verkligt blir det när man själv varit med om det. Det räcker inte alltid med att ha stenkoll; det räcker med att du tittar bort en liten stund.
  Över huvudtaget ska man vara rädd om sig själv. Alla är inte ute efter att råna/utnyttja, det finns faktiskt de som hjälper folk i nöd. Men har du ingen räddande ängel i närheten kan det sluta hur illa som helst.
  Att alltid försöka ha koll, att använda sunt förnuft och vara rädd om sig själv är förutsättningar för en trevlig kväll ute på stan. För att inte tala om att den blir mer lyckad när man faktiskt kommer ihåg vad man upplevt