Intervju: J-Son - ett framtidshopp inom Svensk hiphop
Skribent: Alexander Erwik

Intervju: J-Son - ett framtidshopp inom Svensk hiphop

'Min energi är både en gåva och en förbannelse'

Publicerad: 2008-07-23, 17:23

Lördagen den 26 juli är det releasefest på Imperiet för ett nytt framtidshopp inom svensk hiphop. J-Son är en 23-årig kille från Göteborg som började spinna artistdrömmar i samma veva som han lärde sig att gå. Som 5-åring var drömmarna redan utstakade men hans mors hårda liv i hemlandet Brasilien har också lärt honom att inget kommer gratis; 'Om man vill ha något så får man ta för sig' berättar J-Son i en exklusiv intervju på Finest.

Namn: J-Son Ålder: 23 Bor: Göteborg Aktuell: Har releasefest på Imperiet i Stockholm den 26 juli, 1 augusti på Respekt i Göteborg och i Malmö på nattklubben Buddha den 8 augusti. Hans låt lookie-lookie spelas nu på P3 och han spås en grym framtid som artist.

Vem är J-son?
En kille som bor i Göteborg som har hållit på med musik sedan jag var 14 år. En glad, öppen och energifull snubbe. Många kanske tror att jag är en stenhård, underground hiphopsnubbe, men jag är mer en entertainer, jag sträcker mig längre än bara till 'rap on the mike'

(forts.nästa sida)

Intervju: J-Son - ett framtidshopp inom Svensk hiphop

Du är uppväxt i brasilien, hur har det präglat dig?
Jag kom hit när jag var fem år efter att min mamma träffat en svensk man. Jag var så liten när jag bodde i Brasilien men hur min mamma har levt har präglat mig väldigt mycket. Hon har levt på gatan tills hon blev gravid vid 18-års ålder. Hon har gjort allt för mig så jag försöker leva efter hennes mentalitet och det är att om du vill ha något så måste du ta för dig. Tack vare min mamma så är jag en 'go getter'. Jag lägger också min själ i allt jag gör och gör inget halvhjärtat. Jag kämpar helt enkelt.

Skulle du kunna tänka dig att återvända till Brasilien och leva en dag?
Nu bor jag faktiskt där från och till, hela min familj är där så jag åker fram och tillbaka. Vi har lägenhet där. Jag var i Brasilien i december för första gången på 10 år och det kändes som att jag fick min sista kvist. Jag fick verkligen lära känna min kultur och tog med mig mycket av den glädjen och energin som finns där hem till Sverige.

Berätta vad som händer på lördag?
jag har releasefest för mitt debut mixtape som jag kallar för Smoke mixtape. Och det har ingenting att göra med nåt man kan röka. (skratt) Jag har hållit på och kämpat med min musik ett bra tag utan att folk riktigt fått upp ögonen för mig, jag har varit lite som rök, man kan se mig en stund men sen försvinner det, därav namnet. Nu hoppas jag verkligen att folk ska få upp ögonen för min musik efter lördag. Mitt 'Smoke mixtape' gästas också av bl.a Adam Tensta, Lazee, Baby Supreme.

(forts.nästa sida)

Intervju: J-Son - ett framtidshopp inom Svensk hiphop

Har du alltid velat bli artist?
Alltid. Min mamma har ett kassettband som är inspelat när jag står på stranden i Brasilien som 5-åring och sjunger inför publik. Så jag har alltid velat göra det jag gör idag. Även om det inte var hiphop från början, det kom in senare i livet.

Varför är musiken så viktig för dig?
Jag älskar melodier, det är melodierna jag fastnar för. Om jag hör en bra låt får jag en skön känsla. Jag vill också ge andra den känslan. Kanske kan du trösta dig själv med musik, kanske kan du bli hård eller glad av att lyssna, det påverkar dig i olika riktningar. Det är medicin för själen och berör. Jag vill kunna röra vid människor med musiken.

Vilka egenskaper tror du dina vänner uppskattar hos dig?
Att jag alltid är glad och tar allting lätt. Där jag är från har man inte mycket men alla är glada ändå. Även om livet är skit så ska man försöka se det positiva. Vi kan äta och vi har tak över huvudet, man måste vara glad för det. Sen håller jag alltid igång festen också. (skratt)

Och retar sig på?
Jag har alltid mycket energi, det kan reta en del. Fyra på natten på efterfesten är jag fortfarande igång. Så min energi är både en gåva och en förbannelse.

(forts.nästa sida)

Intervju: J-Son - ett framtidshopp inom Svensk hiphop

Vad i ditt utseende är du mest nöjd med?
Jag vet inte, jag ser bra ut som jag gör. Hela ansiktet kanske (skratt) Jag har aldrig bedömt mig själv på det sättet. Jag är inte så utseendefixerad. Min hudfärg är nice, coco chocolat skin.

Har du någon musikalisk förebild?
Busta Rhymes, han utstrålar mycket energi. Det kan vara en lugn låt och han har ändå passion.

Är du singel?
Nej, det är jag inte.

Vad var det du föll för hos din flickvän?
Att hon inte föll för mig direkt, att jag fick kämpa. Du vet hur det är när man är fly guy, men det var inte lätt. Jag fick lägga på den brasilianska charmen. Vill man ha nåt får man visa det. Jag är en go getter, jag tar för mig. Jag gick fram till henne mitt på stan och sa 'i am ready for you'. (skratt) Vi har varit tillsammans i många år och bor ihop idag.

När din karriär drar igång så lär familjelivet kanske bli lite lidande, hur ser hon på det?
Hon har varit med mig från början så hon står bakom mig i alla lägen. Jag gillar the family life också så det ska nog funka. Det är skönt att ha lite balans. Att jobba med musik är ofta att ha hundra grejer i luften, det är skönt att komma hem och landa.

Reporter: Alexander Erwik
Alias: alexerwik (M)

Kommentarer (0)


1024 tecken

Inga kommentarer än